Kihívások bűvöletében

Kihívások bűvöletében

Egy jó ideje rájöttem már, hogy kedvelem a kihívásokat. Egy-egy megoldandó helyzetet, ami nem megugorhatatlan számomra, hanem olyan, amihez felhasználhatók a számomra már ismert erőforrásaim. Tulajdonképpen „bizonyítékom” van rá, hogy tudom teljesíteni. Bizonyíték, hiszen korábban is előfordult már, hogy hasonló cél elérésére indultam és bizony sikerrel. A cél hasonló volt, de mivel már teljesítettem, ezért újabb, kicsit nehezebb feladat felé veszem az irányt.

Miért is teszem ezt?

Egyrészt mert élvezem a folyamatot, másrészt mert jól esik, hogy értéket teremtek, valami produktumot alkotok. Hiszen Csíkszentmihályi Mihály FLOW elmélete szerint a Mindset Pszichológia cikkét idézve „egy új képesség hasznosításakor öröm tölt el bennünket, és ez arra ösztönöz, hogy ezt újból átéljük.”

Folyamatos tanulásban vagyok, és mindenképpen cél, hogy e tanulási folyamat eredményeképpen értéket teremtsek. Az „alkotok” szót használtam korábban, és valóban így is élem meg.

Kihívás az alkotó tevékenységekben

Más és más képességeimet alkalmazom például a szövés során, és büszkeséggel tölt el, amikor a megdicsérik a munkámat. A kelmék, melyek a szövőszékről lekerülnek egy-egy ilyen műhelyfoglalkozást követően, amellett, hogy gyönyörűek számomra, folyamatosan annak bizonyítékai, hogy képes vagyok rá és hogy aznap ismét újat tanultam magamról.

Érdekes volt számomra, hogy a foglalkozások vezetői azt emelik ki rólam, hogy mennyire türelmes és kitartó vagyok, amilyen jelzőket egy évtizeddel ezelőtt biztosan nem említettem volna magamról.

Ugyanezt az „érzést” kapom a pontozásos technika alkalmazásától is, melyben még szintén kezdő szinten vagyok, de remek elfoglaltságnak tartom a befelé figyelésre és a fókusz megtalálására. Korábban már írtam egy blogbejegyzést erről az élményemről.

Mindkettőhöz szükségem van a tudatos jelenlét technikájára, ezért nagyon hasznos, hogy a mindfulness módszerrel már szintén megismerkedtem, így eredményesen tudom alkalmazni a saját személyiségem, a képességeim, és a tudatosságom fejlesztésére, valamint az ügyfeleim fejlesztésére. Hisz a Találd meg a csended! Színezd ki a lelked! programom mindfulness elemeket is tartalmaz, melyek támogatják a megoldások megtalálását, az életutunk kezelését, a karrierutunk tervezését, a döntéseinket.

Ha nem is a szövés, vagy a pontozás jelent valaki számára flow élményt vagy hozza meg a tudatos jelenlét tapasztalatát, érdemes megkeresni, hogy mi az a tevékenység, mely ezek megtalálásához elvezethet. A lassan télbe forduló ősz időjárása támogatja ezt a kezdeményezést, és korlátozottan ugyan, de akad még néhány szabad időpont a Találd meg a csended! Színezd ki a lelked! jelenleg is futó programomon. Részletesebb információ a program nevére kattintva érhető el.

Kihívás a munkában

Természetesen nem csak a kreatív alkotásokban tudom megtalálni a kihívásokat és akár a flow élményét, hanem a munkám során is. Épp ezért nehéz nemet mondanom, amikor már a harmadik konzulensi felkérés érkezik azoktól az Emberi erőforrás tanácsadó MA képzésen résztvevő hallgatóktól, akiknek a tanulmányi pályafutását oktatóként kísérem. Remek témákat találtak, néhányan pedig már eleve gyakorló szakemberként kezdték meg tanulmányaikat a Soproni Egyetem falai között. Újabb és újabb kihívás mind, hiszen a választott kérdéskörök izgalmasak, és megtisztelő dolog támogatni a hallgatókat a szakdolgozatuk készítésében. Na, megint itt állok. A kihívások bűvöletében. A határaimat viszont én alakítom, és bizony ezt érdemes megtartanom, hogy ne vesszek el a saját utamon. Ez számomra a legfontosabb. Hiszen csak úgy tudok segíteni az ügyfeleimnek, ha én is jól vagyok.

Így tehát a kihívások jönnek-mennek, a határaim pedig alakulnak, éppen csak annyira, hogy az én jóllétem kiegyensúlyozott legyen, és a flow élményemhez szükséges indukciók is biztosítva legyenek.

Nincsenek még hozzászólások

Hozzászólás írása