Visszhang

Visszhang

„Csak úgy briefesen!” – ez a mondat szinte már szállóigévé vált a csoportunkban, azonban nem csak ott, hiszen valószínűleg Tegyi Enikő, a briefcoaching magyarországi „guru”-jának valamennyi tanítványa ismeri ezt a kifejezést.

Miután tavaly befejeztem a business coach képzést, kicsit félszegen álltam és tapogatózva kezdtem keresni a saját hangomat és szakmai utamat. Nem igazán találtam, nem voltam teljes mértékben elégedett.

Tudtam, hogy az a szép ívű, hosszan, akár hónapokon át tartó folyamat, nem én vagyok, annak ellenére, hogy többeket támogattam a fejlődésükben, akár önismeret, delegálás, kommunikáció témakörében. Akkoriban még „problémaként” tekintettem ezekre a kliensek által felvázolt elakadásokra, hisz úgy tanultam az iskolában. Elakadások – emlegettük az ügyfelek által hozott témákat. TÉMA. Mennyivel jobban hangzik, és milyen szépen kifejezi a lényegét annak, hogy az ülésen az ügyfél által hozott témával foglalkozunk. Ezt a szót is a briefcoaching hozta be a szakmai életembe.

A brief módszertár egy megoldásközpontú megközelítés, ami az ügyfél erősségeire és lehetőségeire fókuszál. Eleve remek dolognak tartom a coachingban, hogy nem az okokkal foglalkozik, hanem alapvetően a megoldások keresésére és megtalálására összpontosít, azonban a briefcoaching ezt még inkább fókuszáltabban teszi. Egy 30 perces ülés alatt is megdöbbentő eredményeket lehet elérni.

Gyakran éltem meg úgy az üléseket, mint egy varázslatot. A varázspálcát azok a kérdések és módszerek adják, melyek kimondottan briefesek, nagyon jól megfogalmazottak, hisz hosszú kutatómunka és fejlesztés eredményei. Tömörek, velősek, magyar nyelvünk szépséges árnyalatait alkalmazzák ezzel is támogatva az ügyfelet.

Kezdetben azért voltak fenntartásaim is, hisz láttam más coachok által „vezényelt” folyamatokat, melyben a coach pattogósan, szinte poroszos irányítással vitte a coacheet a megoldás felé. Kétségem nem volt, hogy eljutott oda a delikvens, ahova szeretett volna, viszont olyan érzésem volt közben, mintha valamit rákényszerítettek volna. Ilyen gondolatok kavarogtak a fejemben: „Haladnod kell! Ketyeg az óra, ezért fizetsz! Hozz megoldást! Dönts már, itt az idő!” Brrr! Számomra ez feszítő és taszító. Szinte lázadok már a gondolatára is. Hiányzott belőle a törődés, az a fajta támogató és óvó hangulat, ami számomra egy segítő szakma esetében fontos. Azonban Enikő megmutatta, hogy hogyan lehet jól bánni a gondolatokkal, az érzésekkel és a cselekvéssel egyazon időben, mindezt úgy, hogy kialakítjuk és megtartjuk azt a biztonságos közeget, melyben az ügyfél szabadon mozoghat, alternatívákat és szempontokat mérlegelhet, és döntést hozhat.

A Solutionfocus égisze alatt, Tegyi Enikő irányítása mellett ÉLMÉNYt kaptam. Hangulatot. Játékot. Remek társakat. PROFESSZIONALITÁSt. BIZTONSÁGot és FÓKUSZt a saját kis energikus és néha kusza, kavargó gondolataimnak. Mentorálást és nagy-nagy felismeréseket. BIZALMAT. Örök emléket és útravalót. KÖSZÖNÖM.

Nincsenek még hozzászólások

Hozzászólás írása