Kérdőjel helyett ott a pont

Kérdőjel helyett ott a pont

Brief mentor coaching programon született meg ez a mondatom: „Kérdőjel helyett ott a pont.”, miközben ügyfélként vállaltam szerepet egy coaching folyamatban. Szeretem ezeket a továbbképzéseket, mivel amellett, hogy briefcoachként fejlesztem a szakmai ismereteimet, a tudatosságomat, a szakmai kompetenciáimat, még számos inspirációt és ötletet kapok, és folyamatosan tanulok önmagamról.

Mindig különleges helyzet a másik „fotelben” ülni.  Konkrétan volt egy rövid szakasz, mely közben teljes mértékben átéreztem és  megértettem, hogy hogyan érezheti magát a kliensem, amikor egyáltalán nincs semmi válasza, nem tudja, hogy mit válaszoljon egy kérdésre. Aztán nem telt bele pár perc, és a kollégám egy másik kérdésére azonnal rávágtam. „Nincs kérdőjel. Kérdőjel helyett ott a pont.”

Energia volt a szituációban, és olyan természetesen bukott ki belőlem, hogy már tudtam, el is döntöttem. Bár az ülésünk célja nem az volt, hogy döntést hozzak, de abban a pillanatban tudtam, hogy az bizony megszületett.

Teljesen tiszta volt. Egyértelmű.

Egy coaching ülés nem minden esetben végződik döntéssel. Számos kimenetele lehet. Van, hogy “csak” egy újabb szempontot talál meg az ügyfél, esetleg felfedez egy harmadik lehetőséget pedig eddig csak két megoldás – jellemzően egy rosszabb és egy még rosszabb – között vacilált, vagy „egyszerűen” csak rendeződnek a gondolatai, kap egy rendszert az ülés végére, és az is előfordul, hogy tükröt kap és ezáltal tisztábban lát. Mind a fejlődést, az elakadás feloldását és adott esetben a döntést szolgálják. Az már a coachingon kívül eső részlet, hogy az ügyfél mit kezd az ülés végére megszületett gondolataival, szempontjaival, lehetőségeivel …

Szeretem megtapasztalni a kliens oldaláról is a coaching üléseken feltörő gondolatokat, érzéseket, inspirációkat, képeket … hasznosak, legalább annyira, mint a coachként vagy trénerként vagy akár tanárként szerzett tapasztalatok. Birkóznak egymással, majd szépen kiegészítik egymást, formálódik a nagy egész … bár tudom, hogy sosem lesz teljes és tökéletes. De épp ettől szép: folyamatosan van benne lehetőség a fejlődésre.

 

 

Borítókép: Polina Zimmerman fotója a Pexels oldaláról

Nincsenek még hozzászólások

Hozzászólás írása