Kapcsoljunk!

Kapcsoljunk!

Készségfejlesztő trénerként és a PhD témámhoz kapcsolódóan már akaratlanul is felfigyelek azokra a szakmai cikkekre, melyek kutatásokra és tanulmányokra alapozottan a jövőben elvárt készségekről szólnak. Számomra a tehetségek fejlesztése és menedzselése kapcsán is kiemelt információk ezek, hiszen nagy részben ezen múlik a mentoráltjaim és az ügyfeleim teljesítménye és versenyképessége. Fontos, hogy időben kapcsoljunk!

A negyedik ipari forradalom olyan változásokat hoz az életünkbe – nem csak iparvállalati szinten -, melyekkel érdemes lépést tartani. Egyszer az egyik pedagógus továbbképzésen, – mely alkalmakkor kiemelt célként mindig a szemléletformálás lebeg a lelki szemeim előtt -, az egyik kolléga megkérdezte, hogy „Nem mondhatunk nemet a fejlődésre?”, majd azzal folytatta, hogy ő ezt nem akarja, nem akar ilyen világban élni. A reakcióját először döbbent csend fogadta.

Azt gondolom, hogy a hagyományos értékek szépen meg tudnak élni az innovatív megoldások mellett. Az egyik publikációmban épp erre az elgondolásomra helyeztem a hangsúlyt. Véleményem szerint, a mesterséges intelligencia térhódítása nem jelenti a teljes mértékű robotizálást, hiszen vannak olyan tevékenységek, melyekben az emberi kapcsolódásoknak kiemelt szerepe van. Épp ezek miatt a kapcsolódások miatt szeretem a munkám: a tanítást, a coachingot, a tréneri feladatokat, és ezért is alakult ez a klassz kombináció hivatásommá.

Mindezeket a gondolataimat egy ma reggel megjelent szakmai cikk hozta újra elő, hisz folyamatosan ezért és ezen dolgozom. Azért végeztem pszichológus trénerek által vezényelt trénerképzést és azért foglalkozom nap, mint nap coachinggal – beépítve azt a tanítási óráimba és a tanári feladataimba -, hogy támogassam a diákjaimat és az ügyfeleimet a készségeik fejlesztésében, úgymint kommunikáció, kritikus gondolkodás, érzelmi kompetenciák, rendszerszemlélet, stb.

Kapcsoljunk tehát időben és fordítsunk időt magunkra! Nem csak az ismeretek megszerzésére, hanem a készségeink fejlesztésére. És vajon ennek is mi az alapja? Bizony ám! Az önismeret és az önértékelés. Minden ebből indul ki, hiába már olyan elcsépeltnek tűnő szavak ezek. Hiszen ha nem ismerem magam, akkor nem látom meg a fejlesztendő területeimet. Nem csak a környezetem elemzésével célszerű foglalkozni, amikor valami újba fogok, vagy egyszerűen egy kis változást akarok, hanem önmagammal is. Milyen erőforrásaim és milyen bizonyítékaim vannak, hogy ezt meg tudom csinálni? Mi az, amit még érdemes javítani és mi az, amit biztosan meg akarok tartani? Sok-sok kérdés … és még hol van a vége …

Kapcsoljunk! J

Nincsenek még hozzászólások

Hozzászólás írása