Ki a tehetséges?

Ki a tehetséges?

Ki a tehetséges? Mit jelent a tehetség?

 

Az iskolában kit tartanak a tanárok tehetségesnek? Ki számít tehetségnek egy cég szempontjából?

Engem ezek a kérdések nagyon foglalkoztatnak – az érem mindkét oldaláról, hisz együtt vizsgálva kapunk komplex képet.

A tehetség fogalmának több megközelítése, illetve több szintje létezik. Terman (1924.) kutatásai során arra az eredményre jutott, hogy nem a legintelligensebb gyerekek lesznek a legtehetségesebbek az életük során, nem ők alkottak eddig sem nagy dolgokat, hanem többet nyomott a latba, például a családi háttér vagy az iskolák színvonala, ahova járt, valamint kiemelkedő hatása van a személyiségjegyei együttesének is, mint például a motivációnak, a kitartásnak. (Perkins, 1981.)

Terman kutatásai Galton elméletéből (1864.) indulnak ki, miszerint a tehetséges ember amellett, hogy remek értelmi képességekkel rendelkezik, energikus, független, céltudatos. Nem mellékes szempont, hogy a talentumok általában megtalálják azt a területet/témát/szakmát/hivatást, mely iránt elköteleződnek, így azt a rengeteg energiát a céljukra összpontosítva eredményeket érhetnek el.

Tehát összefoglalva: a tehetséges ember amellett, hogy eszes, még motivált, kitartó, energikus, független (és önálló), céltudatos.

Amennyiben TE még sosem foglalkoztál azzal, hogy alaposan elemezd saját magad, vagy a fenti tulajdonságok valamelyikét a saját jellemzőid között is számon tartod, illetve úgy értékeled, hogy csak néhány hiányzik, akkor tarts Velünk a TEDD táborba! Az önismereti tréningünkön megtalálhatod a saját tehetségkomponenseidet.

Forrás: Gyarmathy Éva: A tehetség – Fogalma, összetevői, típusai és azonosítása, ELTE Kiadó, 2006., 14. oldal

 

 

Mentés

Nincsenek még hozzászólások

Hozzászólás írása