Te mitől indulsz be?

Te mitől indulsz be?

Gondolkoztál már azon, hogy mi hajt téged? Minek köszönhető, amikor megteszel valamit? Vajon mi az, ami előrevisz vagy épp egy adott helyzetben tart? Mi motivál, hogy rászánd magad végre a lépésre? Szóval te mitől indulsz be?

A kulcsszó: motiváció

 

Tudom, tudom. Rengeteget halljuk és olvassuk ezt a szót, számos motivációs guru osztogatja a tanácsokat, a közösségi oldalak is tele vannak motivációs idézetekkel, lassan már a vízcsapból is ez folyik …

Egy alkalommal, egy húszas évei elején járó diáklánnyal beszélgetve kiderült, hogy kifejezetten hasznosnak tartja az általa követett motivációs guru által ontott idézethegyeket, mivel mindig annyira passzolnak az ő aktuális élethelyzetéhez. Kértem, hogy fogalmazza meg, milyen hatással van rá egy-egy ilyen jellegű idézet. A válasza az volt, hogy akkor mindig felvidul, és jobban érzi magát a bőrében. A következő kérdésemre viszont elgondolkodott. Azt kérdeztem, hogy vajon meddig tart ki ennek az idézetnek a hatása, és mi változik meg az életében. Erre végül azt felelte, hogy nem sokáig, talán aznap ha kitart az idézet hatása, és sajnos, ettől nem változik meg az életében semmi. De akkor mégis, miért alkalmazzák és miért alkalmazom én is ezeket a motivációs idézeteket?

 

A válasz talán abban rejlik, hogy a motiváció hajtóerő, azaz katalizátorként működik. Megkülönböztethetünk (Ryan-Deci, 1985; Urbán, 2001) külső és belső motivációt attól függően, hogy az egyénen belülről vagy kívülről indul.

A külső motiváció kívülről érkező megerősítés, másoktól kapott jutalmazás, illetve egy elérhető eredmény (pl. nyeremény, magasabb fizetés, stb.) is lehet hajtóerő. A belső motiváció forrása magából a tevékenységből, a megtett lépésből származó öröm. Tehát a siker érzete jelenti a jutalmat, és ezen felül az az érzet, hogy bebizonyítottuk magunknak, képesek vagyunk valamit megtenni. Torma Kálmán szerint „a belső motiváció hosszú időn keresztül fenntartható, mert belső megerősítésen múlik, és ez külső megerősítés nélkül is fennállhat, a külső motiváció változékony.”

A kutatók megállapításait olvasva talán nem csodálkozunk már annyira, hogy egy motivációs idézet hatása gyorsan elillan. Éppen ezért érdemes inkább a külső motiváció keresése helyett a belső motivációink megismerésére törekedni, és olyan tevékenységeket keresni, olyan témákkal foglalkozni, olyan célokat kitűzni, melyek sikerélményt és örömet okoznak számunkra, valamint bizonyítják, hogy mennyi minden klassz dologra vagyunk képesek.

Összefoglalásként Sebastian Vetteltől származó idézet álljon itt:

Amint a pénz motiválja az embert, már nem lehet olyan jó, mint az, akit a belső késztetés, a lelkesedés hajt.

 

Kép forrása: www.freepik.com

Nincsenek még hozzászólások

Hozzászólás írása