A ború is ráhangol – 3+1 tipp a változásért

Tippek, amik ráhangolnak a változásra

A ború is ráhangol – 3+1 tipp a változásért

Borúra derű, avagy 3+1 tipp, ami ráhangol a változásra

Kinézek az ablakon, és nem esik jól. A hűvös fuvallatok, amik a bukóra nyitott ablakon keresztül is elérnek, már nem kellemesek. Egyértelműen vége a nyárnak, viszont az ablakokat még egy ideig nyitva tartom, ebben nem szeretnék változtatni.

Ez a borús hangulat rányomja a bélyeget a kedvünkre, és bár lehangoló, azonban remek lehetőséget biztosít, hogy a ráhangolódásra. Mire is?  Például a karrierépítésre, a céljaink átgondolására, a tervek szövögetésére. Amennyiben munkakeresésen, karrierváltáson gondolkozunk mindenképpen érdemes, hiszen élénkül a munkaerőpiac. Egyre több hirdetés jelenik meg, pedig a nyár sem telt teljes csendben, sok vállalat keres(ett) logisztikust, könyvelőt vagy pénzügyest. A többi szakmában is van ajánlat bőven, viszont én a felsorolt területeket ismerem jól, mert sok cég engem is megkeres, hogy ajánljak munkavállalókat bizonyos pozíciókra a volt tanítványaim vagy ismerőseim közül.

Sokasodnak az önfejlesztés különböző lehetőségeit kínálók hirdetései is, tréningek, konferenciák, online tanfolyamok tömege … természetesen én is készülök a mini tréningjeimmel, melyeket elsősorban Budapesten tartok, viszont igény esetén szívesen megrendezem nagyobb vidéki városokban is. Bővebb információt erről majd későbbi posztokban valamint a weblapon az Aktuális rendezvények menüpontban közzé teszek.

Ebben a szomorkás időben az álommunka megtalálására nem csak úgy lehet ráhangolódni, hogy tréningeken veszünk részt, hanem önállóan is bőven gyűjthetünk inspirációkat. Ehhez néhány tippet gyűjtöttem össze:

  1. tipp: Olvasás

Rengeteg önfejlesztő könyv van a piacon, azonban én nem feltétlenül ezt a direkt módszert ajánlom. Két könyvet is olvastam magyar szerzőktől, melyek szórakoztató, könnyed olvasmányok, vagyis inkább annak tűnnek. Mindkettő Magyarországon játszódik, a mai magyar valóságban és a személyes fejlődésről, a változásról, a változtatásáról szól. Számomra mindkettő rengeteg inspirációt adott. Az egyik ilyen Braskó Csaba Múzsa, a másik pedig D. Tóth Kriszta Húszezer éjszaka című könyve.

A könyvek mellett a magazinokat is kiemelem, főleg ha a HVG két különszámára a Pszichológiára vagy a Businessre gondolok. Ezeket szívesen lapozom át jómagam is, és minden cikket alaposan átolvasok, sőt esetenként még jegyzeteket is készítek. A másik, amit szintén rengeteget forgatok, a Forbes magazin, melynek előszeretettel használom az online felületét és az applikációját. A Haszon magazin még, amit szintén kedvelek, de sajnos a Haszon nőknek már nem jelenik meg olyan formában és tartalommal, mint korábban.

  1. Rendrakás

A rendrakás tisztítja a lelket. Azzal, hogy rendet teremtünk magunk körül a gondolatainkat is rendbe tesszük, inspirálóbb környezetet teremtünk. Konkrétan már tanácsadók foglalkoznak azzal a témával, hogy az otthonunkban hogyan tudjuk a lehető legnagyobb rend(szer)t kialakítani, mely a személyes fejlődésünket is támogatja. A témában ismert tanácsadó Marie Kondo a rendrakás műveszetéről könyvet is írt (Marie Kondo: Rend a lelke mindennek [The Life-Changing Magic of Tidying Up])

Az én lakásomra is ráfér a rendrakás, épp ezt tervezem még a mai délutánra. Rengeteg itt a ruha, az irat, a műanyag edényke, melyeknek helyet szeretnék találni vagy épp ellenkezőleg inkább megszabadulni tőlük.

  1. Élettervező készítése

Az élettervező egy saját magunkról szóló füzet, naptár, gondolatrendszerező vagy talán inkább napló, melyet magunknak, a saját ízlésünknek megfelelően, a saját jelrendszerünkkel ellátva alakítunk ki. Többféle létezik belőle, van minimalista és van színesen dekorált változata is, a lehetőségek, a személyünkre alakítás lehetőségének tárháza igen széles, mindössze egy üres füzet szükséges hozzá, valamint néhány színes filc. Jöhetnek még matricák, öntapadós szalagok (washi tape), hogy a saját ízlésemre formáljam.

Bullet Journal néven is megtalálható az Interneten, rengeteg inspirációt lehet gyűjteni a témában. Kiváló alkalmat teremt arra, hogy átgondoljuk a következő hetünket, hónapunkat, összeszedjük gondolatainkat, rögzítsük inspirációinkat, ötleteinket, projektjeinket, valamint a napi tevékenységeink vezetésére, elemzésére is felületet biztosít. Egy mindfulness (tudatos jelenlét) eszköz, mellyel kikapcsolódunk, ugyanakkor saját magunkat építjük, a gondolatainkat tudatosítjuk.

+1. Barátok és nagy beszélgetések

Közös élmény: barát + olvasás +jó hangulat

Számomra a barátokkal történő beszélgetések, közös programok folyamatos inspirációt nyújtanak. Tegnap a front miatti fejfájás teljesen lehetetlenné tette, hogy a feladataimra koncentráljak. Viszont a kora délutáni barátnős kávézás és beszélgetés a szabadban orvosolta ezt a problémát, így később már teljes gőzerővel a munkára tudtam összepontosítani. Ma ne a szabadba tervezzétek ezt a programot, hanem inkább valamelyik hangulatos kávézóba vagy teázóba, esetleg a baráti csevej egy kellemesen berendezett erkélyen vagy teraszon puha párnák között is megvalósulhat.

Bízom benne, hogy találtok a felsoroltak között olyan tippet, melyeket ti is szívesen alkalmaztok. Amennyiben egy ilyen lehangoló napon inkább Velem beszélgetnél az élethelyzetedről, az elakadásodról, arra is van lehetőség. Előre egyeztetett időpontban sort keríthetünk egy nagy beszélgetésre. Kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot az elérhetőségeim valamelyikén https://letscoach.hu/hol-es-hogyan-ersz-el/

Nincsenek még hozzászólások

Hozzászólás írása