Majd

Majd

Gyakran hallom ezt a mondatot: „Majd bejelentkezem már hozzád egy coachingra.” Amikor ez elhangzik, akkor az eddigi tapasztalataim alapján, rögtön felmerül bennem, hogy ez a „majd” vélhetően nem a közeljövőben lesz.

Bár a kérdés és a lépés foglalkoztatja az illetőt, viszont nem érett még meg benne az elhatározás a változtatásra. Nem is biztos, hogy elindul, hogy egyáltalán megteszi az első lépést annak ellenére, hogy már megfogalmazódott benne a változtatás igénye.

Sokan hiszik, hogy a coaching egy varázslat és a változtatás gyökeresen felforgatja az életüket. Mindkettő önkorlátozó hiedelem is lehet, főleg ebben az esetben, mert épp emiatt elkezdik „gyártani” azokat az okokat – gyakorlatiasabban és kevésbé jól hangzóan megfogalmazva a kifogásokat -, melyek miatt ezt az első lépést még nem tudják megtenni. Pedig „csak” egy coaching ülésről van szó.

Vajon miért olyan nehéz a döntés és a bejelentkezés a coaching ülésre? Vajon miért van szükség a landing page oldalak vagy bármely más vásárlásösztönző eszköz első lépést, azaz a bejelentkezést / a foglalást / a megrendelést erősen motiváló, némely esetben már szinte kikényszerítő, esetenként provokáló hatására?

A változtatás igényének felmerülése jellemzően kötődik ahhoz, hogy valamiféle belső feszültség alakul ki bennünk legyen szó a magánéletünkről, a munkahelyi feladatainkról, a karrierutunkról, esetenként a kettő, tehát a magánélet és a munka egyensúlyáról, vagy akár másokkal való kapcsolódásainkról. Ez feszít ott legbelül, gyakran azt sem tudjuk, hogy mi is okozza ezt a belső vibrálást, ami miatt stresszesebbnek érezzük magunkat, és esetleg már a közvetlen környezetünkre is hatással van. Az is türelmet igényel, hogy kiderítsük, hogy mi is a „bajunk”. Ha sikerül felismernünk a gyökérokot, akkor már jöhetnek a megoldásra vonatkozó ötletek, melyek eredményeképpen csökkenthető ez a kellemetlen, feszítő érzet.

Na, de álljunk csak meg egy pillanatra! Vajon mennyien próbálják a szőnyeg alá seperni és igyekeznek csak úgy elhessegetni ezt a frusztráltságot? Vajon hányan legyintenek rá, hogy majd megszűnik? Vajon elmúlhat magától ez az érzet, ha nem teszünk a megszüntetéséért?

Számos módszer létezik a kiegyensúlyozott állapot megteremtésére. Már az eleve klassz dolog, ha felismerjük, hogy nem vagyunk egyensúlyban. Ennek kezelését fokozottan támogatja, ha meg is tesszük az első apró lépés a belső stabilitásunk helyreállítására. A lelki egészség fenntartására korábban már javasoltam néhány tippet a közösségi oldalaimon, és nem győzöm hangsúlyozni, hogy erre a személyes jóllét (JÓL-LÉT) miatt van szükség.

Tehát amikor elkezded megfogalmazni, hogy miért nincs most itt az ideje, hogy tegyél magadért, miért nem alkalmas a családod / a munkád/ a távolság / az elfoglaltságaid / a szokásaid / jelen frusztráltságod, stb. miatt az időpont arra, hogy bejelentkezz hozzám egy megoldásközpontú coaching ülésre vagy egy motiváció fejlesztésre, akkor jusson eszedbe, kérlek, hogy ez az első a nagyon fontos lépés ahhoz, hogy ezt a belülről mardosó, állandó nyugtalanságot okozó feszültséget felszámold önmagad és a közvetlen környezeted érdekében. Hiszen másokat megváltoztatni nem lehet. Az egyén változtatása hat ki a kapcsolatrendszerére, ezáltal változnak meg körülötte a „dolgok”, és elér egy számára optimálisabb állapotot. Innen pedig jóval könnyebb „építkezni”, mivel az „ördögi kör”-ből kicsit kitekintve felismerhetők újabb megoldási lehetőségek, melyek egyre inkább támogatják a megvalósítást.

A belső stabilitás megtalálására tett lépések valóban igényelnek némi bátorságot. A kiegyensúlyozottság megtalálása – sokak és személyes véleményem szerint is – bizony megér ennyit. Jó lehetőség volt a gondolatok teremtő erejének megtapasztalására az évben utolsó tízmilliószoros nap, viszont a gondolatok tettek nélkül még nem hoznak valódi megoldásokat.

Nem csak hirdetem ám, hanem így is élem az életem. A passzív működés helyett épp ezek okán választom én is a tevékeny részvételt a saját elakadásaim, az előforduló belső bizonytalanságom feloldására, a belső egyensúlyom folyamatos fenntartására. Ezért is lett a szlogenem, hogy „Minden lépés értékes.

Nincsenek még hozzászólások

Hozzászólás írása