Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Ma az egyik ismerősöm tanácsot kért tőlem, hogy hogyan mondja meg a párjának, hogy a jövő hétvégi csajos buli 1 éjszakás helyett 2 éjszakás lesz, és pont nem szeretne a társaság első éjszakájából kimaradni.

Érthető ez, hiszen tudjuk jól, hogy mindig az első közös éjszaka a legemlékezetesebb, a másodikra a társaság általában kicsit már „fáradtabb”… A coaching módszertanában mélyen hiszek, ezért igyekszem kerülni a javaslatokat, viszont jelen esetben azonnal kiszaladt a számon a rövid válasz: „Hát így, ahogy most nekem mondtad.” Azóta is foglalkoztat ez a gondolat, hát öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Mennyire egyszerű és mégis milyen nehéz teljes mértékben azt mondani, ami a színtiszta valóság.

tiszta vizetVajon mi az oka, hogy egy egyszerű kijelentő mondatot ennyire nehezünkre esik megfogalmazni és közölni? Esetleg tartunk a másik ember reakciójától? Netán nem akarjuk látni, hogy rosszul esik neki a közlendőnk? Talán szeretjük és tiszteljük annyira, hogy nem szeretnénk fájdalmat okozni neki? Vagy egyszerűen csak nem érdekel bennünket annyira, hogy ezzel fáradozzunk és továbbra is közönyösen szemléljük a kialakult helyzetet? Számos egyéb oka lehet még a hallgatásnak.

Az eset tisztázásához kapcsolódóan a döntés jogát érdemes meghagyni a partnernek. Ő érzi majd, hogy az elhangzottak fájdalmasak számára vagy éppen nem …

Előre „rettegünk” egy olyan történéstől, ami a saját gondolatainkból fakad, anélkül, hogy valóban a másik ember reakciójára hagyatkoznánk. Szükségünk van a tiszta kommunikációra, hogy ott abban a pillanatban mondjuk ki azt, amit gondolunk és érzünk. Ez az egyszerűség teszi nyilvánvalóvá hallgatóságunk számára a közölt információ fontosságát és hitelességét.

A téma igencsak aktuális az én életemben is. A legtöbb esetben már egyértelműen kommunikálok, és úgy tapasztalom, hogy jó úton haladok, de amikor erősebb érzelmi érintettség nehezedik egy helyzetre, akkor nem megy tökéletesen. Amikor van egy kis időm a ráhangolódásra, akkor eljutok a tisztázó kérdésekig, viszont van az a szituáció, melyben nem az én feladatom a kezdeményezés. Sejtem, hogy az a kuszaság mikor és mitől „tisztulna”, milyen verbális lépések lehetnének alkalmasak arra, hogy a sok-sok félreértést és kommunikációs zavart összegyúrva, megdolgozva és szépen simára kinyújtva létrejöjjön egy rendezett állapot, a borút derű kövesse … hiszem, hogy megéri tiszta vizet önteni a pohárba, főként ha a bizalmi kapcsolódásainkról van szó.

A legrövidebb út az egyenes út – tartja a mondás. A régi bölcsességek talán valóban időtállóak.

A kommunikációnk fejlesztésére is remek eszköztárat kínál a coaching, legyen szó akár a párkapcsolatról akár munkahelyi konfliktusokról vagy önérvényesítésről. Amennyiben szívesen vennél részt egy fejlesztő folyamatban coach támogatásával, akkor ITT tudsz bejelentkezni.

Nincsenek még hozzászólások

Hozzászólás írása