Flow, az én áramlásélményem

Flow, az én áramlásélményem

Az utóbbi három hétben flow-ban voltam. Csíkszentmihályi Mihály elméletét sokan ismerik erről az élményről, amit életünk során bizony többször is átélhetünk. Jellemzően a munkavégzéshez kapcsolódik, akkor tapasztalható, amikor olyan teljesítményt nyújtunk, amiben számunkra kihívással is találkozunk, azonban személyiségünknél és tehetségünknél fogva tudatában vagyunk annak, hogy ezt a „korlátot megugorhatjuk”. Az áramlásélményben fókuszáltak vagyunk, egy kitűzött célért dolgozunk, és figyelmünket teljes mértékben egy adott eredmény elérésére koncentráljuk. Csíkszentmihályi Mihály megfogalmazása szerint „Flow az, amikor azt érzed, hogy igazán élsz, beleéled magad abba, amit csinálsz és harmóniában vagy a környezeteddel.”

Nagyon jól éreztem magam az utóbbi hetekben, mert azok a célok, amiket megfogalmaztam mind teljesültek. Tudtam, ahogyan március közepén ránéztem a naptár áprilisi szakaszára, hogy nem lesz könnyű hónapom. Program program hátán, feladatok sorakoznak egymás mögött, határidők tornyosulnak. Tisztában voltam azzal, hogy multitasking-ban kell működnöm, ami ugyan az újabb kutatások szerint több kárt okoz, mint hasznot hoz, de jelen helyzetben ez a párhuzamosan történő, figyelemmegosztást követelő munkavégzés volt a leginkább célnak megfelelő. Ismerem magam annyira, hogy ilyen helyzetekben hatékonyan tudok priorizálni és feladatokat megoldani. Sőt, ilyenkor érzem igazán hatékonynak magam. Látom, hogy rövid idő alatt, milyen eredményeket tudok elérni.

Lássuk csak (naptárat bizony segítségül hívom) a teljesség igénye nélkül: kalandokkal teli szervezés eredményeképpen tehetséges diákjaimmal jártam Triesztben szakmai tanulmányúton a nemzetközi kikötőben, Hollókőn és Sástón egy iskolai program keretében, kicsit besegítettem egy jubileumi bemutató létrehozásába, a Logisztika napja alkalmából céglátogatáson vettünk részt az érdeklődő tanulókkal, végeztem a szokásos szakértői feladataimat, lebonyolítottam egy tréninget a közszolgálati képzésben résztvevők számára, szakmai órákat tartottam, valamint levezényeltünk egy próbavizsgát, foglalkozom egy szakmai könyv utolsó simításaival, és még mindezek mellett coacholtam is.

Ami fejlődött a korábbiakhoz képest, hogy mindeközben saját magamra is terveztem be időt, és azt meg is valósítottam. Foglalkoztam az egészségemmel, mind testi mind pedig lelki síkon, találkoztam barátokkal és a megjelenésemre fordított tevékenységeket sem hagyhattam ki Tisztáztam magamban azt is, hogy merre vigyen az utam, azonban még a stratégia kialakításán dolgozni fogok.

Elégedettnek érzem magam. Úgy érzem, ha visszatekintek, ezek az eredmények, a befejezett feladatok energiát adnak, hogy az újabb feladatokkal megbirkózzam, hogy ne küzdésként éljem meg azokat, hanem lehetőségekként. Lehetőségekként, melyekből megint tanulhatok valami újat: magamról és a környezetemről is. Az én témáimban a saját megoldásaim születnek, és épp emiatt mindig van időm az ügyfeleimre. Tudom, hogy a coaching ereje milyen mértékben támogat, hogy a saját áramlásélményüket mások is megéljék. Az elinduláshoz jelentkezz itt.

Nincsenek még hozzászólások

Hozzászólás írása