3+1 mérföldkő a coachingban

Az érettség mérföldkő a coachingban

3+1 mérföldkő a coachingban

Mikor vagy „érett” a coachingra?

Amikor az (új) ismerősök megtudják, hogy coachként is dolgozom, általában kétféle reakció következik:

  1. Tényleg?! Az tök jó. Az egyik ismerősöm is járt coach-hoz, és nagyon jót tett neki.
  2. Az mi?

Az utóbbi időben egyre inkább háttérbe szorul a második eset, többen és többen ismerik ennek a módszernek az előnyeit, az eredményeit, sőt esetenként még trendi is coachhoz járni (bár még közel sem annyira, mint a mozivásznon az amerikai filmekben :)) Szépen növekszik is a coachingra jelentkezők száma. Ámde mégsem ilyen egyszerű a helyzet, el is kell jutni agyban és lélekben addig, hogy akarjuk a változást és tegyünk is érte, képesek legyünk meghozni azt a döntést, hogy egy másik (akár ezidáig ismeretlen) embernek bizalmat szavazzunk.

Tanulságos volt számomra megfigyelni azt, hogy azok közül, akik egy-egy rövid találkozás vagy baráti beszélgetés alkalmával jelezték, hogy ők bizony szeretnének egy coaching folyamatban részt venni, közülük mennyien is jutottak el végül az első lépésig, az időpont egyeztetésig. A párbeszédek zömében elhangzott a „majd” szócska  jelentéktelennek tűnik, szinte észrevehetetlen egy diskurzus során, azonban a coachingban annál inkább jelentéssel bír.

Az időpont megtalálását követően újabb mérföldkő következik: az első ülés. E találkozás alkalmával beszélgetünk az adott elakadásról vagy szituációról, melyet a leendő ügyfél meg szeretne oldani. Számtalanszor megesik, hogy szembesülve a saját helyzetével a coachee megriad, vagy épp megdöbben. Ennek az „élmény”-nek a feldolgozására néhány embernek időre van szüksége, és olyan is akad például, aki inkább „csak” halogat. Kicsit még megmarad abban a komfortos helyzetben, amit kialakított magának, elodázza a megoldást, mert ki tudja mi vár rá az odáig vezető úton … és hát előtörnek a „mások is megoldották saját maguk”, a „nekik is sikerült” vagy az „eddig is jól boldogultam coach nélkül”  gondolatok. Mindegyikre volna válaszom, és itt a feltételes módon van a hangsúly. Volna. De nem lesz, mert az az én válaszom.

A coaching üléseken mindig az ügyfél válaszait keressük, csak az számít. Nincs rossz vagy jó válasz, egyszerűen az van, amit te gondolsz, ahogyan te megéled, ahogyan te látod. Ez benne a nagyszerű.

Amikor valaki már elköteleződik a változás mellett, döntést hoz, és belevág egy coaching folyamatba, akkor ritkán fordul vissza, legfeljebb esetenként megtorpan. Viszont a kérdéseimmel átsegítelek ezen.

A +1 mérföldkő épp az elköteleződés, azaz, hogy mennyire veszed komolyan, valóban teszel-e azért, amit a folyamat elején eldöntöttél: hogy változtatsz. Az a kérdés, hogy milyen mértékben érett meg az elhatározásod, mennyi energiát és időt teszel bele a saját céljaid elérésébe. Vajon te „megértél” rá?

IGEN a válasz? Akkor gyere, és vedd fel velem a kapcsolatot a https://letscoach.hu/hol-es-hogyan-ersz-el/ linken keresztül vagy ha aktív pihenéssel is egybekötnéd, akkor pedig csatlakozz a TEDD tábor résztvevőihez (https://letscoach.hu/aktualis-rendezvenyek/)!

Mentés

Nincsenek még hozzászólások

Hozzászólás írása